2010. június 16., szerda

Igen igen.....tudom...amit elkezdek,azt illik folytatni. De valahogy olyan nagyon besűrűsödtek a dolgok,hogy örülök,ha rendbe tudom a kertet rakni,az írásra meg fotózásra már tényleg plusz órák kellenének . A szörnyű sok eső megtette a hatását.Gyomok mindenhol,a fű meg hangosan nő.Volt hogy heti 2 alkalommal is neki kellett állnom lenyírni.Aztán a palántákat ki kellett ültetnem,a veteményest kapálni. A műtrágyázás ilyen csapadékos időben sűrűbb adagolást igényel,mert a sok nedvesség a mi talajunkon kimossa a hasznosítható elemeket a földből. Permetezni meg egyszerűen nem is tudok mikor. A levéltetvek ellen ha nem a legdurvább mérgeket használom,amik nálam eleve ki vannak zárva a háztartásból,szinte nincs is eredmény.Vagy az eső mossa le a permetet,vagy ki sem tudom szórni,mert megáznék.Ha meg végre szép csillagos az éjszaka,a lányokkal sötétedésig kint játszunk.Azért pár jó tipp,ha nincsenek még úgy elszaporodva a kis szívó kártevők.
Csalán: le kell szedni egy jó csomó szúrós csípős csalánt.(lehetőleg kesztyűben..)Fel kell önteni vízzel ,hogy ellepje,de nem többel.egy napig kell állnia egy árnyékos helyen,és utána lehet permetként használni a leszűrt levet.
cigarettacsikk: gyakorlatilag ugyanez a módszer,csak nem kell kesztyűben bagós emberek szájából kivenni a csikkeket....elég ha megkérjük szenvedélybeteg ismerőseinket,hogy gyűjtsék nekünk a csikkeket,és ne nézzenek furán...
ha valaki nem szeretne kotyvasztani,vagy csak nem tudja megoldani,azoknak ajánlom a biola nevű szert.Ez egy olajos folyadék. Nem túl kártevőbarát módon egyszerűen megfullasztja az olaj az áldozatát,ha rákerül a testére. Nagyon hatékony lemosópermet és a kissebb létszámú tetűpopulációkat is képes maradéktalanul kiírtani.
Sajnos a többi betegség ellen idén,mint gomba,atka,csak a vegyi permetlék hatékonyak. gyakori a nagy esőzések után a rózsák diplokarponos gombás megbetegedése. Egy két beteg,foltokban sárguló levéllel kezdődik,majd permetezés neélkül az egész lombvesztés is előfordulhat. Ilyen esetben a lehullott lombot össze kell maradéktalanul takarítani és elégetni vagy kidobni a kommunális hulladékok közé.(semmi esetre sem a komposztálóba)majd pár nap különbséggel többször is lepermetezni a megbetegedett rózsákat gombaölő szerrel.
Sajnos nálam minden évben megtámadja egy-két rózsámat,de ha időben lépek,nem vevődik észre a levélhullás. (természetesen idén az esők miatt ez is csúszott,de a rózsáim még teljes szépségükben pompáznak. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése